Intolerancija na hranu

Kako prepoznati intoleranciju na mlijeko i mliječne proizvode?

Točno je da danas jako puno populacije ima izraženu intoleranciju na mlijeko i mliječne proizvode i da uopće nemaju u svom organizmu enzim koji probavlja mlijeko. Intolerancija na mlijeko, kao i svaka intolerancija, ima puno svojih lica. Uglavnom su simptomi kod intolerancije dosta različiti od osobe do osobe.

Mlijeko najčešće napada probavi sustav ili respiratorni. Tako da česte smetnje koje mlijeko može izazvati su problemi sa stolicom (najčešće prolijevaste i česte stolice) grčeve i napuhnutost. Ponekad je dovoljno samo da ujutro popijete kavicu s mlijekom i da cijeli dan budete napuhnuti i sa popratnim crijevnim smetnjama, a da ne kažem ako pojedete pahuljice s mlijekom gdje će količina mlijeka biti nešto veća nego u kavi.

Ako vam je dišni sustav slabija točka organizma i skloni ste prehladama, popraćenim stvaranjem katara i sluzi, dokazano je da mlijeko tome jako pogoduje.

Tako da je preporuka čak i kod male djece čim imaju prehlade popraćene stvaranjem katara da se neko vrijeme isključi mlijeko kako bi se organizam uspio obraniti i očistiti.

 

Jedemo li previše mliječnih proizvoda?

Kad nakon testa intolerancije na namirnice, klijentu kažem „trebate izbaciti mliječne proizvode“, mnogi me pitaju da što će jesti. Meni to znači da im se većim dijelom prehrana upravo bazira na mliječnim proizvodima što je jako pogrešno.

Znači, trebate li izbaciti mliječne proizvode iz prehrane i nađete se u čudu da što će te tada uopće jesti, to je znak da sigurno pretjerujete s unosom istih i da niste na pravom putu.

Uvijek se rukovodite činjenicom da vaš organizam pokušava komunicirati s vama te da vam na neki način javlja ako mu nešto ne odgovara, da li kroz glavobolje, reakcije na kože, izbacivanje katara, problema sa stolicom… i još takvih jako puno signala i upozorenja koje ne trebate zanemarivati ili zataškavati i gušiti na primjer lijekovima, nego trebate naći uzrok i otkloniti ga. 

Pozivam vas na test intolerancije na hranu – uistinu je velika pomoć i odličan početak promjene prema zdravijem životu. 

Sanja Močinić, savjetnica za zdravu prehranu

 

08/01/2021 | Intolerancija na hranu

Intolerancija i estetski zahvati

Intolerancija i estetski zahvati

Danas gotovo da nema časopisa ili web portala koji ne piše o problemima suvremenog života. No usprkos brojnim napisanim savjetima i upozorenjima podaci provedenih istraživanja su poražavajući. Ubrzan tempo života, stres, nekvalitetna hrana, spor metabolizam, a s time povezano i loša probava, uzroci su sve veće pojave pretilosti. Prema zadnjim podacima Hrvatska se nalazi na petom mjestu u Europi. Ovaj podatak zaista bi nas trebao zabrinuti jer pretilost izaziva ozbiljne zdravstvene probleme poput bolesti srca i krvnih žila, šećerne bolesti i bolesti probavnog sustava. Većina nas svjesna je da je smanjivanje tjelesne težine ozbiljan “posao” koji iziskuje disciplinu i puno odricanja. Nakon uspješno skinutih kilograma priči tu nije kraj jer slijedi i dalje puno truda kako bi željenu težinu održali. Sav taj trud upravo je prepreka koja nas odvrati od poduzimanja mjera radi smanjivanja težine, čije provođenje ili prelazak s riječi na djela na kraju obično odlažemo za neki idući ponedjeljak. Ali sve je stvar navike, pa kako se naviknemo na ono loše, tako smo sposobni naviknuti se i na ono dobro. Naravno, ako to iskreno želimo. Opširnije…

22/09/2014 | Intolerancija na hranu

Kolesterol trigliceridi i test intolerancije na hranu

Kolesterol trigliceridi i test intolerancije na hranu

Statistike pokazuju kako je današnji način života prouzročio visoki rizik oboljenja od kardio-vaskularnih oboljenja. Svake je godine broj srčanih infarkta i slučajeva smrti uzrokovanih aterosklerozom koronarnih arterija veći. Istraživanja su dokazala da je hiperkolesterolemija jedan od čimbenika rizika, ali tu je još i pušenje, povišen krvni tlak, nasljeđe, šećerna bolest…Stoga je dobro redovito kontrolirati krvnu sliku i tlak, te pratiti parametre šećera, triglicerida, masti…Ali prije svega i iznad svega paziti na hranu. Velikim dijelom poremećaj parametara krvne slike prouzročila je upravo loša prehrana. Hranu shvatite upravo kao pokretačko gorivo vašeg organizma. Organizam će vas stoga redovito upozoravati ako ta prehrana nije adekvatna. Prvi znak upozorenja je stvaranje masnih naslaga i povećanje tjelesne težine. Potom će uslijediti zdravstvene tegobe povećanje masnoće u krvi, šećera, triglicerida, nedostatak željeza i slično. Kako bi organizmu omogućili normalan rad potrebno je vratiti ga na normalnu tjelesnu težinu, tj. Osloboditi ga oklopa masnog tkiva. Ali kako to učinit a da mršavljenjem ne napravimo još veće deficite u ionako ugroženom organizmu? Naštetili ste svom zdravlju dozvolivši prekomjerana rast težine te treba biti oprezan kako nepravilnim mršavljenjem ne biste prouzročili dodatne poteškoće. Opširnije…

22/09/2014 | Intolerancija na hranu

Postanite Zdravi i Vitki pošaljite upit još danas ili dogovorite termin za besplatne konzultacije.

    Vaše ime*

    Vaš Email*

    Vaš telefon

    Vaša Poruka*