Intolerancija na hranu

Pubertetski pristići i akne – kako ih se riješiti?

Pubertetski pristići i akne zadaju velike probleme mladim osobama i važno je pronaći adekvatno rješenje za njihova ublažavanje i rješavanje. Poznato je da vrlo negativno mogu djelovati na samopouzdanje mlade osobe i ostaviti trajne ožiljke kako na licu tako i na psihi. Zato, ako ste roditelj, reagirajte, pomozite svom djetetu riješiti se dosadnih malih prištića ili, još težeg oblika, akni. Problemu treba pristupiti iznutra, kao i izvana.

Pubertetski pristići i akne – „izvana“

Mlada osoba mora znati na pravi način ukloniti make-up i pripremiti kožu za noćni odmor i  jako je važno: suzdržati se istiskivanja prištića. Znam, „lagano je reći, teško učiniti“, ali čak i tu ima načina kad i kako to možete učiniti sami, a da se ne napravi stanje gore nego što je bilo i da se ne stvore ožiljci. Također treba izbjeći običaj diranja lica rukama tijekom dana.

Pod tu „vanjsku njegu“, podrazumijevamo i odabir odgovarajuće kozmetike koja pomaže smanjiti upale i odabir kozmetičkih tretmana. U našem studiju ćemo vam svakako, nakon analize kože, savjetovati koji tretman je najbolji za vas te što vam možemo preporučiti od kozmetike za kućnu njegu.

Recimo, enzimski piling, koji nema granule, već otapa prljavštinu i odumrle stanice jeko je koristan za kućnu njegu, a nije lagano dostupan tržištu. Mi koristimo u svom radu, i imamo za kućnu njegu onaj poznate kozmetičke kuće Esense Mediterane iz Umaga.

Što se tiče tretmana lica, važno je povremeno napraviti tretman čišćenja lica te regeneracije s kisikom. Takvi tretmani služe za dubinsko čišćenje kože te sprječavanje nastajanja ožiljaka od akni. Vrlo rado ćemo napraviti prijedlog INDIVIDUALNOG TRETMANA LICA prema stanju i tipu vaše kože. 

Pubertetski pristići i akne – problem koji nastaje „iznutra“

Poznato je da prištiće najviše potenciraju slatkiši, ali isto tako problem mogu biti i sir, grickalice poput čipsa, fast food, pržena hrana, voćni jogurti i sl. Budući da svi mladi ne vole istu hranu, niti „pogrešne“ stvari jedu u istoj količini, ne treba generalizirati.

Stoga je naša preporuka napraviti test intolerancije na hranu kako bi se vidjelo koje su najkritičnije točke u prehrani. Nakon toga, predlažemo izmjene u prehrani, a uvodi se i adekvatna tekućina (Coca Cola nije adekvatna tekućina, ali recimo biljni čaj, ugodno rashlađen može biti odlično piće tijekom ljeta ).

POSEBNA PONUDA test intolerancije za jednog roditelja i dijete do 18. godine života koji dođu zajedno u naša savjetovalište za prehranu: 800 kn. U slučaju da želite samo za dijete do 18. godine života, učinit ćemo ga za 400 kn za dijete. Nazovite za detalje! 

Ponuda traje do 15. lipnja 2022. godine  (do tog datuma je važno nazvati i dogovoriti se, ne nužno i iskoristiti ponudu). 

Zdrava prehrana, tjelovježba, zdraviji život: kako ostvariti planove s početka godine?

Normalno da ne možemo odoljeti bogatom stolu i hrani koja je u ponudi krajem godine pa se većina u siječnju suoči s viškom kilograma. No, već je veljača, a vi niste još ništa posebno poduzeli?

Željeli ste izgubiti kilograme i zdravije se hraniti, ali više ne znate kako i s čime početi?

Pročitajte mišljenje naše savjetnice za prehranu SANJE MOČINIĆ kako ostvariti te planove i želje s početka godine. 

Korak po korak 

Važno je krenuti, jer i velika promjena počinje prvim korakom. Treba početi raditi na sebi, u svoju svakodnevicu uključiti više kretanja, pravilniju prehranu, dovoljnu količinu vode. Nije dobro krenuti s drastičnim dijetama – rijetko tko je i spreman na toliko odricanja. Inače, smatram kako dijete nisu odgovor za kvalitetan način življenja.

Uvijek je bolje staviti svoju prehranu u prioritete i planirati kupnju namirnica i obroke. Preferirati kuhano, umjesto prženog i pečenog, domaću kuhinju nasuprot fast fooda pa i restorana.

Kretanje je ključno!

Naravno, pored promjene prehrane, nema napretka bez kretanja koje je ključno za naš cijeli organizam – od rada srca, pluća, mišića do relaksacije koje ono pruža. Recimo, i šetnja po kvartu je dobrodošla, i desetak minuta dobrog rastezanja uz vježbe snage ujutro puno će značiti. Samo trebate krenuti… Nagovoriti sami sebe. Taj dio je često najteži, znam! Zato je vrlo poticajno priključiti se nekim grupama za tjelovježbu ili otići na dogovoreno planinarenje. U društvu je uvijek lakše! Recimo, znam žene koje pređu i 10 kilometara zajedno u šetnji i razgovoru, a da im “vrijeme proleti”.  Razmislite možete li si naći partnericu ili partnera za večernju šetnju. Hodanje je najpovoljniji oblik tjelovježbe, a ima ogromne koristi za organizam.

Također je važno istaknuti kako ne možemo kućanske poslove smatrati vježbanjem. Zna se da su to trčanje, planinarenje, biciklizam, pilates, yoga itd.

Važnost vitamina i minerala

Naravno, važan je i unos vitamina i minerala, tj. voća i povrća koji trebaju biti važan sastojak svake prehrane.  No, kako se kao savjetovalište za prehranu Zdravi i vitki bavimo i testom intolerancije na hranu, nešto što je načelno „zdravo“, ne mora biti za sve zdravo ako tijelo na tu namirnicu ne reagira dobro. Recimo, citrusi. Načelno su zdravi i puni vitamina C koji je važan za imunitet, a pripadaju među 5 najčešćih namirnica na koje su naši ispitanici intolerantni. 

Nažalost, danas nam se sve češće javljaju osobe koje ne da imaju samo koji kilogram viška, pa žele korigirati svoju prehranu u želji mršavljenja, već imaju zdravstvenih problema izazvanih lošom prehranom. I moram istaknuti, sve više se javljaju problemi i kod djece. Ukoliko hrana nije adekvatna, mogu se javiti problemi s kožom, kosom, respiratornim sustavom i naravno, probavom. Također treba razlikovati alergiju od intolerancije. 

Test intolerancije na hranu – što nam omogućuje? 

Često volim reći: “Hrana gorivo koje nas pokreće ili usporava.” No, 25-godišnja praksa savjetovanja u prehrani i rad s uređajem koji otkriva na koje su namirnice osobe intolerantne to svakodnevno potvrđuju već 25. godina. Sve je stvar izbora namirnica. Vjerujete, uopće nije toliko teško manje konzumirati ili čak izbaciti neke namirnice kao što se čini. Uostalom, uz nas niste sami, mi pratimo vaš napredak i dajemo vam podršku. Zamislite da patite od teških glavobolja i da izbacite neke namirnice i da glavobolje više nisu problem? Tada znate zašto ste “žrtvovali” tih nekoliko namirnica.  

***Tijekom veljače 2022. godine test intolarancije na hranu je snižen na 500 kn i još smo pripremile darove za vas. Upoznajte se s ponudom! 

Kako prepoznati intoleranciju na mlijeko i mliječne proizvode?

Točno je da danas jako puno populacije ima izraženu intoleranciju na mlijeko i mliječne proizvode i da uopće nemaju u svom organizmu enzim koji probavlja mlijeko. Intolerancija na mlijeko, kao i svaka intolerancija, ima puno svojih lica. Uglavnom su simptomi kod intolerancije dosta različiti od osobe do osobe.

Mlijeko najčešće napada probavi sustav ili respiratorni. Tako da česte smetnje koje mlijeko može izazvati su problemi sa stolicom (najčešće prolijevaste i česte stolice) grčeve i napuhnutost. Ponekad je dovoljno samo da ujutro popijete kavicu s mlijekom i da cijeli dan budete napuhnuti i sa popratnim crijevnim smetnjama, a da ne kažem ako pojedete pahuljice s mlijekom gdje će količina mlijeka biti nešto veća nego u kavi.

Ako vam je dišni sustav slabija točka organizma i skloni ste prehladama, popraćenim stvaranjem katara i sluzi, dokazano je da mlijeko tome jako pogoduje.

Tako da je preporuka čak i kod male djece čim imaju prehlade popraćene stvaranjem katara da se neko vrijeme isključi mlijeko kako bi se organizam uspio obraniti i očistiti.

 

Jedemo li previše mliječnih proizvoda?

Kad nakon testa intolerancije na namirnice, klijentu kažem „trebate izbaciti mliječne proizvode“, mnogi me pitaju da što će jesti. Meni to znači da im se većim dijelom prehrana upravo bazira na mliječnim proizvodima što je jako pogrešno.

Znači, trebate li izbaciti mliječne proizvode iz prehrane i nađete se u čudu da što će te tada uopće jesti, to je znak da sigurno pretjerujete s unosom istih i da niste na pravom putu.

Uvijek se rukovodite činjenicom da vaš organizam pokušava komunicirati s vama te da vam na neki način javlja ako mu nešto ne odgovara, da li kroz glavobolje, reakcije na kože, izbacivanje katara, problema sa stolicom… i još takvih jako puno signala i upozorenja koje ne trebate zanemarivati ili zataškavati i gušiti na primjer lijekovima, nego trebate naći uzrok i otkloniti ga. 

Pozivam vas na test intolerancije na hranu – uistinu je velika pomoć i odličan početak promjene prema zdravijem životu. 

Sanja Močinić, savjetnica za zdravu prehranu

 

08/01/2021 | Intolerancija na hranu

Postanite Zdravi i Vitki pošaljite upit još danas ili dogovorite termin za besplatne konzultacije.

    Vaše ime*

    Vaš Email*

    Vaš telefon

    Vaša Poruka*