Kolesterol trigliceridi i test intolerancije na hranu

22/09/2014

Kolesterol trigliceridi i test intolerancije na hranu

Statistike pokazuju kako je današnji način života prouzročio visoki rizik oboljenja od kardio-vaskularnih oboljenja. Svake je godine broj srčanih infarkta i slučajeva smrti uzrokovanih aterosklerozom koronarnih arterija veći. Istraživanja su dokazala da je hiperkolesterolemija jedan od čimbenika rizika, ali tu je još i pušenje, povišen krvni tlak, nasljeđe, šećerna bolest…Stoga je dobro redovito kontrolirati krvnu sliku i tlak, te pratiti parametre šećera, triglicerida, masti…Ali prije svega i iznad svega paziti na hranu. Velikim dijelom poremećaj parametara krvne slike prouzročila je upravo loša prehrana. Hranu shvatite upravo kao pokretačko gorivo vašeg organizma. Organizam će vas stoga redovito upozoravati ako ta prehrana nije adekvatna. Prvi znak upozorenja je stvaranje masnih naslaga i povećanje tjelesne težine. Potom će uslijediti zdravstvene tegobe povećanje masnoće u krvi, šećera, triglicerida, nedostatak željeza i slično. Kako bi organizmu omogućili normalan rad potrebno je vratiti ga na normalnu tjelesnu težinu, tj. Osloboditi ga oklopa masnog tkiva. Ali kako to učinit a da mršavljenjem ne napravimo još veće deficite u ionako ugroženom organizmu? Naštetili ste svom zdravlju dozvolivši prekomjerana rast težine te treba biti oprezan kako nepravilnim mršavljenjem ne biste prouzročili dodatne poteškoće.

Stoga je nužno napraviti test intolerancije na hranu kako bi se jasno definirale namirnice koje trebaju i one koje štete vašem organizmu. S takvom selekcijom i odabirom prave hrane vrlo brzo će usljediti efekti gubitka na težini i ostalo a da pri tome ne gladujete. Vrlo lako će te znati jeste li na pravom putu. Ukoliko se iz dana u dan osjećate bolje i s više energije. Te ako vaše zdravstvene kontrole pokazuju poboljšanja. Znači pravilno mršavljenje omogućava oporavak organizma te vraćanje parametara u normalu. U literaturi mogu se naći sljedeće preporuke osobama s diagnosticiranom hiperkolesterolemijom:

– smršavite ako ste debeli
– smanjite količinu mesa, jedite manje masno meso
– jedite puno ribe
– oprezno s mlijekom i mliječnim proizvodima
– povećajte unos vlakana (jedite voće, žitarice, povrće-osobito mahunarke)
– slobodno trošite masne kiseline biljnog porijekla (maslinovo ulje, ulje suncokreta, repice, kukuruza…)
– unosite dovoljno vitamina A, PP, C I E
– kontrolirajte stres, prestanite pušiti
– malo tjelesne aktivnosti svakako će dobro doći

U svojoj dugogodišnjoj praksi sam primijetila kako se vrlo često načelne preporuke ne podudaraju s vašim trenutnim stanjem u organizmu s toga je uputno napraviti personalizirani test intolerancije na hranu i po tome organizirati prehranu.

Postanite Zdravi i Vitki pošaljite upit još danas ili dogovorite termin za besplatne konzultacije.

    Vaše ime*

    Vaš Email*

    Vaš telefon

    Vaša Poruka*